Schuldregeling

Wat is een schuldregeling?

Een schuldregeling betekent dat de GKB probeert met al uw schuldeisers een eerlijke en verantwoorde regeling te treffen. Eerst brengen wij uw schulden in kaart. Vervolgens bemiddelt de GKB tussen u en uw schuldeisers.

Wat zijn de voorwaarden voor een schuldregeling?

Om voor een schuldregeling bij de GKB in aanmerking te kunnen komen, moet u in het werkgebied van de GKB wonen en toegelaten zijn door de gemeente waar u woont. Krijgt u een schuldregeling, dan mag u geen nieuwe schulden maken. U moet al het mogelijke doen om uw schulden zoveel mogelijk af te lossen. Lees meer over schulden regelen.

Hoe lang duurt een schuldregeling?

Een schuldregeling duurt drie jaar, gerekend vanaf het ondertekenen van de schuldregelingsovereenkomst. Voordat een schuldregeling mogelijk is, moet uw situatie eerst stabiel zijn; er mogen bijvoorbeeld geen nieuwe schulden ontstaan omdat uw uitgaven hoger zijn dan uw inkomsten. Is dat niet het geval, dan helpen wij u eerst met stabiliseren. Dit kost tijd. Lees meer over stabiliseren.

Wat kost een schuldregeling?

Een schuldregeling kost u niets wanneer u voldoet aan de regels en voorwaarden voor schuldhulpverlening binnen uw gemeente. De kosten van de aanvraag schuldregeling worden dan betaald door uw gemeente. Let op, een deel van de kosten van een eventuele schuldregeling worden betaald uit de aflossing.

Voldoet u niet aan de door uw gemeente gestelde regels en voorwaarden voor schuldhulpverlening, maar zien wij wel een mogelijkheid om u te helpen? Dan betaalt u zelf de kosten voor schuldhulpverlening. U ontvangt dan een offerte op maat.

Hoe kan ik me aanmelden voor een schuldregeling?

Ga hiervoor naar Aanmelden.

Moet mijn partner meedoen aan een schuldregeling?

Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen heeft, moet u altijd samen met uw partner een aanvraag doen.

Woont u samen of bent u getrouwd of geregistreerd partner op huwelijkse voorwaarden, dan kunt u in de meeste gevallen ook alleen een aanvraag doen. Heeft u allebei schulden? Dan is het verstandig allebei een aanvraag te doen!
 

Is budgetbeheer verplicht bij een schuldregeling?

Vaak is budgetbeheer verplicht bij een schuldregeling. Bij budgetbeheer komt uw inkomen binnen bij de GKB, en betalen wij uw vaste lasten. Zo is de kans op het ontstaan van nieuwe schulden kleiner. Lees meer over budgetbeheer.

Ik heb schulden bij het CJIB. Kan ik dan wel een schuldregeling krijgen?

Dat hangt van het soort schulden af, en ook van wanneer ze zijn ontstaan. Sommige boetes moet u eerst betalen voor wij uw schulden kunnen regelen, bijvoorbeeld als u een schadevergoeding aan een slachtoffer moet betalen. Voor andere boetes is een schuldregeling mogelijk. Als u een aanvraag schuldregeling doet, overleggen wij met het CJIB over uw boetes.

Wanneer gaat de periode van 36 maanden in?

De 36 maanden van de schuldregeling gaan in zodra de schuldregelingsovereenkomst door u en door de GKB is ondertekend. U begint dan meteen met sparen voor de aflossing van uw schulden.

Kan ik ook een schuldregeling aanvragen bij de GKB als ik budgetbeheer heb bij een andere organisatie dan de GKB?

Ja, dat kan. Voorwaarde is wel dat deze externe organisatie is aangesloten bij de NVVK en dat u niet zelf de kosten van het budgetbeheer betaalt.

Kan ik ook een schuldregeling aanvragen bij de GKB als ik onder beschermingsbewind sta bij een andere organisatie dan de GKB?

Ja, dat kan.

Zoek op de website

Sitemap Cookiebeleid Privacy Statement © 2019 Gemeentelijke Kredietbank

webdevelopment by iWink, powered by Kirra