Mensen met schulden aan het werk

zaterdag 14 juni 2008

De Gemeenschappelijke Kredietbank Drenthe (GKB) is begin februari gestart met het proefproject ‘Aan het werk zonder schuld’ om mensen met schulden aan het werk te helpen. Hierbij werkt de GKB nauw samen met de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) van de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Tynaarlo, Marum, Leek, Noordenveld, Steenwijkerland en Westerveld.

Het project draagt bij aan de landelijke ambitie om mensen met een problematische schuld naar werk te begeleiden. “Schulden belemmeren veel bijstandscliënten bij het zoeken en behouden van een baan.”vertelt
De directeur van de ISD Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo. “Wie werk heeft lost zijn schulden af, maar wie in een negatieve spiraal van werk en werkloosheid verkeert, heeft vaker geen dan wel geld. Veel mensen raken in een vicieuze cirkel: geen geld om schulden af te betalen, veel zorgen, en daardoor geen basis om te werken.”

Reïntegratie gecombineerd met schuldsanering
Deelname aan het project betekent dat er een proces van schuldsanering wordt ingezet waarbij men na drie jaar schuldenvrij is. Aanvullend ontvangen deelnemers persoonlijke financiële begeleiding. Parallel wordt een traject ingezet waarbij onder begeleiding wordt gezocht naar een passende baan. Uitgangspunt van het project is dat positieve inspanning van de cliënt om weer aan de slag te gaan, wordt beloond met een gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden. “De persoonlijke begeleiding zorgt ervoor dat we financiële hulp op maat kunnen bieden. Door schuldhulpverlening en intensieve begeleiding tijdens een reïntegratietraject te combineren, wordt de kans vergroot dat een goede en blijvende oplossing voor de schuldenlast wordt gevonden.” aldus Jan Tingen, directeur GKB Drenthe.

Het Ministerie steunt deze aanpak in het kader van het Innovatieprogramma Werk en Bijstand (IPW). Dit programma is in het leven geroepen om nieuwe manieren te ontwikkelen voor de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand. Het project loopt tot maart 2011.

Naar het nieuwsarchief

Zoek op de website

Sitemap Cookiebeleid Privacy Statement © 2019 Gemeentelijke Kredietbank

webdevelopment by iWink, powered by Kirra