Sociaal krediet van GKB maakt spouwmuurisolatie mogelijk

Sociaal krediet van GKB maakt spouwmuurisolatie mogelijk

donderdag 6 juli 2017

Dankzij een unieke vorm van kredietverstrekking wordt het ook voor lagere inkomens mogelijk om geld te lenen voor een investering in spouwmuurisolatie. De Gemeentelijke Kredietbank (GKB) en de gemeenten Hardenberg en Ommen ondertekenden hiervoor op woensdag 5 juli de overeenkomst sociale kredietverstrekking spouwmuurisolatie.

Het isoleren van de spouwmuur is een zinvolle investering die zich binnen 4 à 5 jaar terug verdient. Vooral bij woningen van vóór 1976 levert dit veel voordelen op: de energierekening wordt lager en het wooncomfort neemt toe. Voor huishoudens uit de lagere inkomensgroepen is het echter lastig om een dergelijke investering te doen. Uit eerdere isolatiecampagnes in de gemeente is gebleken dat een deel van de huishoudens geen geld heeft voor het nemen van isolatiemaatregelen.

Oplossing door sociaal krediet
Om huishoudens met een laag inkomen de mogelijkheid te bieden te investeren in energiebesparende maatregelen, biedt sociale kredietverstrekking via de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) uitkomst. De GKB heeft de mogelijkheid om een krediet te verstrekken als dit via een gewone commerciële bank niet lukt. Bijvoorbeeld bij een te laag inkomen, te hoge schulden of een te hoge leeftijd van de aanvrager. Uitgangspunt is, dat het bedrag dat deelnemers maandelijks betalen voor de lening gelijk is aan de besparing op de energierekening. Hierdoor blijven hun maandelijkse kosten gelijk. Nadat het krediet is afgelost heeft de woningeigenaar blijvend financieel voordeel.

Energiecoaches
Sinds begin dit jaar zijn zo’n twintig vrijwillige energiecoaches in de gemeenten Hardenberg en Ommen actief. Energiecoaches helpen huishoudens bij het besparen op de energierekening door het uitvoeren van eenvoudige, kleine maatregelen en gedrag. De energiecoaches informeren bewoners over de mogelijkheden van het sociaal krediet.

100 woningen isoleren
Totaal wordt door de gemeenten een bedrag van € 40.000 beschikbaar gesteld. Met dit bedrag wordt een deel van de kredietkosten betaald en een rentekorting gegeven, waardoor het krediet onder gunstige voorwaarden kan worden verstrekt. Met het beschikbare budget kan van ongeveer 100 woningen de spouwmuur worden geïsoleerd. “Het mooie aan dit initiatief is dat je de inwoner met een krap budget of zelfs schulden niet alleen bewust maakt, maar het ook daadwerkelijk mogelijk maakt om te investeren in energiebesparende maatregelen”, vertelt directeur Jan Tingen van de GKB.

Duurzame doelstellingen
Voor zowel de GKB, als de gemeente Ommen als Hardenberg, brengt het sociaal krediet de duurzame doelstellingen dichterbij. “We willen graag mensen met een kleine beurs de kans geven om de voordelen van energiebesparing te ervaren. Daarom zijn we heel blij met deze overeenkomst”, aldus wethouders René de Vent en Ko Scheele.

Naar het nieuwsarchief

Zoek op de website

Sitemap Cookiebeleid Privacy Statement © 2019 Gemeentelijke Kredietbank

webdevelopment by iWink, powered by Kirra