Pilot Budgetbeheer nieuwe stijl in de gemeente Tynaarlo

donderdag 20 september 2012

Op 17 september 2012 is in de gemeente Tynaarlo de pilot Budgetbeheer nieuwe stijl gestart. Dit is een samenwerkingsverband van de gemeente Tynaarlo en de Gemeentelijke Kredietbank (GKB).

Het doel van Budgetbeheer is garanderen dat betalingen op tijd gedaan worden en dat er geen (nieuwe) schulden ontstaan. Budgetbeheer heeft minimaal betrekking op woonlasten (huur of hypotheek), nutsvoorzieningen (energie en water) en wettelijk verplichte verzekeringen (waaronder de basisziektekostenverzekering).

Wat is er precies anders aan Budgetbeheer nieuwe stijl? Het grote verschil is dat het huishoudgeld niet meer de sluitpost van het budgetplan is. Het huishoudgeld wordt nu als onderdeel van de primaire vaste lasten, oftewel de noodzakelijke vaste lasten, van de klant gezien. Hierbij wordt uitgegaan van minimumnormen die door het Nibud zijn vastgesteld. De doelstellingen van de Budgetbeheer nieuwe stijl zijn als volgt samen te vatten:

  • Het bevorderen van het inzicht van de klant in zijn of haar eigen uitgavenpatroon; het inzicht van de klant in het eigen uitgavenpatroon wordt bevorderd door samen met de klant een budgetplan op te stellen. Dit budgetplan is sluitend en bestaat in ieder geval uit de primaire vaste lasten en het huishoudgeld. Waar de overige uitgaven de inkomsten te boven gaan, moet de klant keuzes maken.
  • Het bevorderen dat de verantwoordelijkheid voor de eigen financiële situatie (al dan niet met hulp) weer meer bij de klant komt te liggen; de verantwoordelijkheid van de klant voor de eigen financiële situatie wordt bevorderd door de klant in een zo vroeg mogelijk stadium te stimuleren om zelf actie te ondernomen om zijn of haar inkomsten te stimuleren.
  • Het zorgen voor voldoende middelen voor in ieder geval de noodzakelijke basisbehoeften van het bestaan voor gezinnen; naast de genoemde punten zal er, waar nodig, aanvullende inkomensreparatie worden gedaan gedurende de eerste periode van het budgetbeheer.
  • Het beperken van het gebruik van de voedselbank; de verwachting is dat door de genoemde maatregelen het gebruik van de voedselbank af zal nemen.

Budgetbeheer nieuwe stijl zal in ieder geval lopen tot begin 2013. Daarna zal er een evaluatie volgen.

Naar het nieuwsarchief

Zoek op de website

Sitemap Cookiebeleid Privacy Statement © 2019 Gemeentelijke Kredietbank

webdevelopment by iWink, powered by Kirra