Leerlingen OBS Willem Lodewijck krijgen beschikking over kas

maandag 16 november 2009

In aanwezigheid van wethouder Hendrik Klap, wordt woensdag 2 december op OBS Willem Lodewijck op feestelijke wijze het startschot gegeven voor het werken met de Klasse!kas. Met de Klasse!kas wil de gemeente in samenwerking met de Gemeenschappelijke Kredietbank Drenthe (GKB) leerlingen verantwoord leren omgaan met geld.

Steeds meer jongeren vertonen risicovol financieel gedrag. Een zorgwekkende ontwikkeling vinden de gemeente Vlagtwedde en de GKB. Daarom besloot de gemeente Vlagtwedde de Klasse!kas, een product ontwikkeld door de GKB en Bureau voor Levend Leren, gratis beschikbaar te stellen voor al haar basisscholen. Door jongeren in een vroeg stadium te leren omgaan met geld, hoopt zij schulden op latere leeftijd te voorkomen.

De Klasse!kas is een leermiddel voor het basisonderwijs om kinderen op jonge leeftijd verantwoord en ondernemend met geld te leren omgaan. Met de Klasse!kas hebben leerlingen zelf de beschikking over een beperkt geldbedrag. Ze kunnen dit bijvoorbeeld gebruiken om hun klas in te richten, materialen te kopen of uitstapjes te organiseren. Volgens pedagoog en ontwikkelaar van de Klasse!kas, Jimke Nicolai , nemen kinderen, door ze zelf de beschikking over het geld te geven, de verantwoordelijkheid om verantwoord met het geld om te gaan. “Uiteraard wordt het leerproces ondersteund door de leerkracht, maar de kinderen hebben uiteindelijk het laatste woord.”

Arno Hokke, directeur van OBS Willem Lodewijck, werkt al enige tijd met de Klasse!kas en is erg enthousiast. “De Klasse!kas sluit naadloos aan bij onze schoolfilosofie van thematisch werken. Met de Klasse!kas geef je kinderen de mogelijkheid om mee te denken, stimuleer je hun zelfstandigheid en leer je ze verantwoordelijkheid.” Hokke geeft aan dat de praktijk leert dat de Klasse!kas de kinderen daadwerkelijk stimuleert verantwoord om te gaan met geld. “Kinderen vergelijken prijzen en denken na over de kwaliteit. Zo ontstond bijvoorbeeld de vraag of er beter een plastic of een leren bal gekocht kon worden en welke winkel het voordeligst was. Verder geeft Hokke aan dat de Klasse!kas ook het ondernemerschap van kinderen stimuleert. “De kinderen signaleren tijdig dat er bijna geen geld meer in kas is. Door bijvoorbeeld knutselwerkjes te verkopen aan ouders, zorgen ze er zelf voor dat de kas weer wordt aangevuld.”

Arno Hokke is zelfs zo enthousiast over de Klasse!kas dat hij dit leermiddel, in aangepaste vorm, bij de kleuters heeft geïntroduceerd. “Waar we in de bovenbouw werken met een voorzitter, penningmeester en secretaris, worden deze taken bij de kleuters door de leerkracht vervuld.” Toch heeft werken met de Klasse!kas ook bij kleuters al zin volgens Hokke. “Ze leren in een vroeg stadium al dat een budget betekent dat ze keuzes moeten maken. Zo hebben ze laatst een vissenkom en visvoer aangeschaft, maar bleef daardoor geen geld meer over voor een bal.’

De gemeente Vlagtwedde en de GKB hopen dat alle scholen in de gemeente permanent met De Klasse!kas gaan werken.

Naar het nieuwsarchief

Zoek op de website

Sitemap Cookiebeleid Privacy Statement © 2019 Gemeentelijke Kredietbank

webdevelopment by iWink, powered by Kirra