Leerlingen basisscholen krijgen zelf beschikking over geld

donderdag 15 september 2011

In aanwezigheid van wethouder René de Vent zal woensdag 21 september in de openbare basisschool Baalder te Hardenberg op feestelijke wijze het startschot worden gegeven voor het project “Werken met de Klasse!kas”. De gemeente Hardenberg wil - in samenwerking met de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) - leerlingen al jong leren om verantwoord om te gaan met geld.

Steeds meer jongeren vertonen risicovol financieel gedrag en staan ‘rood’ op hun bankrekening. “Een zorgwekkende ontwikkeling !” vinden de gemeente Hardenberg en de GKB. Daarom besloot de gemeente Hardenberg de Klasse!kas (een product dat is ontwikkeld door de GKB en het Bureau voor Levend Leren) gratis beschikbaar te stellen voor de basisscholen. Door jongeren in een vroeg stadium al goed met geld te leren omgaan, hoopt zij schulden op latere leeftijd te voorkomen.

De Klasse!kas is een leermiddel voor het basisonderwijs om kinderen op jonge leeftijd verantwoord en ondernemend met geld te leren omgaan. Daarbij krijgen de hoogste groepen van de basisscholen een geldkistje met een startbudget van twintig euro. Ze kunnen dit geld bijvoorbeeld gebruiken om hun klas in te richten, materialen te kopen of een uitstapje te organiseren. En indien het budget daartoe niet toereikend is kunnen ze samen bedenken, hoe ze hun beschikbare budget kunnen vergroten. Doel van het pakket is, dat kinderen leren om inkomsten en uitgaven met elkaar in balans te houden!

Volgens Jimke Nicolai ,pedagoog en ontwikkelaar van de Klasse!kas, nemen kinderen door deze zelfbeschikking de verantwoordelijkheid om goed met het beschikbare budget om te gaan: “Uiteraard zal de leerkracht het leerproces en de besluitvorming over de besteding van het budget ondersteunen, maar de leerlingen hebben hierbij uiteindelijk het laatste woord.”

Dit jaar nemen tien basisscholen in de gemeente Hardenberg deel aan het project. De gemeente en de GKB streven ernaar, dat op termijn alle basisscholen in de gemeente (permanent) met De Klasse!kas gaan werken.
 

Naar het nieuwsarchief

Zoek op de website

Sitemap Cookiebeleid Privacy Statement © 2019 Gemeentelijke Kredietbank

webdevelopment by iWink, powered by Kirra