Groot maatschappelijk rendement bij het voorkomen van huisuitzettingen

donderdag 10 september 2009

In september 2007 zijn de gemeente Hardenberg, Beter Wonen Vechtdal en de Gemeenschappelijke Kredietbank Drenthe (GKB) gestart met het project Erop af! Dit project is erop gericht om huurders met financiële problemen te helpen met als doel (toekomstige) ontruimingen te voorkomen. Uit de evaluatie blijkt dat het project een succes is geweest.

Tijdens het project zijn twintig huurders benaderd door een woonconsulent en een medewerker van de GKB. Vijftien van deze huurders hebben hulp geaccepteerd en zijn in een traject gekomen. Samen met de medewerker van de GKB gaat de huurder werken aan een stabiele financiële situatie. In de praktijk blijkt dat mensen met schulden het moeilijk vinden om hulp te zoeken. Volgens Jan Tingen, directeur van de GKB, zorgt deze outreachende hulpverlening een aanzienlijke drempelverlaging. “Doordat medewerkers contact leggen met de huurder in plaats van andersom kan worden voorkomen dat schulden oplopen.”

De gemeente Hardenberg is blij met de goede resultaten. “Een huisuitzetting is heel ingrijpend voor mensen. Als je dat kan voorkomen, heb je veel gewonnen”,aldus wethouder Joost Liese

Volgens Tjeert Poelman, Projectleider, heeft het project ook een groot maatschappelijk rendement. “Een gemiddelde huisuitzetting kost de woningbouwcorporatie 8000 euro. Neem nou eens deze vijftien huurders keer 8000 euro dat scheelt 120.000 euro. Deze kosten zijn exclusief maatschappelijke opvang en kosten extra beroep op bijstand die op het bordje van de gemeente komen”, aldus Poelman.

Manager woonservice Cees Naberman van Beter Wonen Vechtdal is zeer te spreken over Erop af! “Deze methode zien wij als een professionalisering van ons dienstenaanbod. De hulpverlening vindt plaats in een vertrouwde omgeving van de huurder. We zien dat de huurder hulp accepteert en dat is winst voor de huurder, de verhuurder, de gemeente en de samenleving in het algemeen”.

Naar het nieuwsarchief

Zoek op de website

Sitemap Cookiebeleid Privacy Statement © 2019 Gemeentelijke Kredietbank

webdevelopment by iWink, powered by Kirra