GKB Drenthe en CJIB werken samen aan schuldenproblematiek

dinsdag 28 augustus 2007

Op 27 augustus 2007 heeft de Minister van Justitie het overeengekomen convenant getekend tussen de NVVK (Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet) en het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Dit convenant heeft tot doel het minnelijk traject schuldregeling te versterken. De Gemeenschappelijke Kredietbank Drenthe (GKB) heeft bijgedragen aan de voorbereiding en totstandkoming van dit belangrijke convenant. De afgelopen periode heeft de GKB als vertegenwoordiger van de NVVK samen met het CJIB de nieuwe werkwijze in de praktijk getest in een pilot.

Tot voor kort vormden vorderingen van het CJIB een belemmering voor het minnelijk schuldregelingstraject. De wet stelt dat CJIB-vorderingen binnen 27 maanden ingelost moeten worden. Het minnelijk traject heeft een duur van 36 maanden. Minnelijke schuldregelingstrajecten waarbij CJIB-vorderingen een onderdeel vormden van het totale schuldenpakket hadden hierdoor geen kans van slagen. Door het convenant kan het CJIB nu in veel gevallen wel haar medewerking verlenen aan een schuldregeling. Naar verwachting zal de toeloop naar de Wettelijke Schuldsanering (WSNP) hierdoor afnemen.

Een voorwaarde in het convenant is wel dat de schuldenaar na afronding van het minnelijk traject het restant van de CJIB-vorderingen alsnog voldoet. Schadevergoedingen die bestemd zijn voor de slachtoffers van misdrijven kunnen overigens nooit worden gesaneerd.

Naar het nieuwsarchief

Zoek op de website

Sitemap Cookiebeleid Privacy Statement © 2019 Gemeentelijke Kredietbank

webdevelopment by iWink, powered by Kirra