Detentie & Schulden: brainstorm over verbeteren financiële begeleiding van (ex-)gedetineerden

Detentie & Schulden: brainstorm over verbeteren financiële begeleiding van (ex-)gedetineerden

maandag 19 juni 2017

De Gemeentelijke Kredietbank (GKB) organiseerde 13 juni jl. een inspirerende brainstormsessie rondom het thema detentie en schulden bij de PI in Veenhuizen. Hierbij waren verschillende organisaties aanwezig die betrokken zijn bij de begeleiding van (ex-)gedetineerden. Doel van de bijeenkomst was om de financiële begeleiding van (ex-)gedetineerden te verbeteren om recidive te voorkomen. De bijeenkomst heeft ervoor gezorgd dat partijen meer samenwerking gaan zoeken om (ex-)gedetineerden met financiële problemen beter te kunnen begeleiden.

Meer dan 60% van de (ex-)gedetineerden heeft te maken met schulden. Vaak zijn deze financiële problemen al aanwezig voor gevangenschap en soms vormen deze problemen juist de aanleiding tot het plegen van strafbare feiten. Daarnaast is de kans groot dat schulden tijdens detentie  ontstaan.

Sluitende ketenaanpak
Veel partijen die betrokken zijn bij de doelgroep (ex-)gedetineerden, maken deze problematiek vaak mee. Tijdens de brainstormsessie is verkend hoe deze partijen gezamenlijk kunnen komen tot een optimalisering van de financiële begeleiding. Dit om ervoor te zorgen dat (ex-)gedetineerden meer financiële rust ervaren, waardoor de kans op recidive wordt verkleind. De sleutel hierin vormt een sluitende ketenaanpak.

Waar alle partijen het over eens zijn, is dat het belangrijk is het inzicht en bewustwording van de (ex-)gedetineerde wordt vergoot met betrekking tot de eigen financiële situatie. Daarnaast kan, ondanks dat in detentie nog geen traject schuldhulpverlening kan worden opgestart, de gedetineerde wel al worden voorbereid op een dergelijk traject.

 

Naar het nieuwsarchief

Zoek op de website

Sitemap Cookiebeleid Privacy Statement © 2019 Gemeentelijke Kredietbank

webdevelopment by iWink, powered by Kirra