De Klasse!kas

Financiële opvoeding is belangrijk. Uit Nibud-onderzoek naar financieel gedrag van jongeren is gebleken dat veel jongeren schulden hebben. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat kinderen die al jong zelf leren kiezen waaraan zij hun geld uitgeven, minder vaak in de financiële problemen komen.

Wat is de Klasse!kas?

Met de Klasse!Kas heeft een groep leerlingen van de basisschool de beschikking over een bepaald geldbedrag. Ze kunnen dit bijvoorbeeld gebruiken om hun klas in te richten, (speel)materiaal aan te schaffen of feestjes en uitstapjes te organiseren.

Alle beslissingen worden gezamenlijk door de klas genomen. Zo leren kinderen antwoord te geven op vragen als: Kunnen we het wel betalen? Hoe komen we aan voldoende geld? Kunnen we sparen? en kunnen we besparen?. Hierdoor oefenen en leren kinderen om te gaan met geld.

Vorm

In het geldkistje wordt het geld geordend en veilig bewaard. Inkomsten en uitgaven worden in het Klasse!kasboek opgeschreven. Tevens wordt daarin een logboek bijgehouden en worden er bonnetjes bewaard. Ook bevat dit boek ideeën, tips en nuttige informatie voor de kinderen over omgaan met geld: de Klasse!kastips.

Penningmeester
Het geldkistje en het Klasse!kasboek worden beheerd door een penningmeester. De penningmeester is een leerling uit de groep, die eerst onder begeleiding van de docent, maar steeds meer zelfstandig, het Klasse!kasboek bijhoudt. Er zijn ook gesprekken met de groep. Tijdens deze gesprekken leren de kinderen verantwoord om te gaan met hun geld en de besteding ervan. Het daagt kinderen uit tot het maken en beargumenteren van hun keuzes.

Geld verdienen
De basis van het startkapitaal van de klas wordt gevormd door het startgeld van bijvoorbeeld de ouderraad of de school. Geld kan de klas natuurlijk ook zelf verdienen. De leerlingen worden zich bewust van het feit dat er inkomsten nodig zijn om geld te kunnen uitgeven. Ze zullen ondernemend moeten zijn en verschillende activiteiten moeten organiseren.

Materiaal

De Klasse!kas bestaat uit een geldkistje (de Klasse!kas) met een docentenhandleiding en een werkboekje voor de leerlingen.

Daarnaast kunnen zowel docenten, ouders als leerlingen gebruik maken van de website www.klasse-kas.nl.

Voor wie is de Klasse!kas?

De Klasse!kas is ontwikkeld voor basisscholen.

Kosten

De Klasse!kas is maatwerk. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende prijsopgave.

Aanvragen Klasse!kas

Wilt u ook een Klasse!kas? Neem dan contact op met het team Preventie. Stuur een mail naar klasse!kas@degkb.nl of bel 0592 366 099.

U kunt de Klasse!kas ook direct bestellen via www.klasse-kas.nl.

Zoek op de website

Sitemap Cookiebeleid Privacy Statement © 2019 Gemeentelijke Kredietbank

webdevelopment by iWink, powered by Kirra